felsoiv
RESERVIERUNG
...
Hungarian (formal)English (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)Italian - Italy

Hortobágyi programajánló

There are no translations available.

PÁSZTOROK FÖLDJE, HORTOBÁGY

A Hortobágy Közép-Európa egyetlen hatalmas, összefüggő füves pusztája töretlen látóhatárával, egyedülálló növény- és állatvilágával, növekvő jószágállományával, erősödő pásztorságával és gazdag kulturális hagyományával Magyarország egyik legjelentősebb idegenforgalmi helyszíne. A természet és az ember harmonikus együttélését kiemelkedően példázó első hazai nemzeti parkunk 1999-ben a világörökség részévé vált.

E lebilincselő, egyedi szépségű tájon a tiszta vizet, a tiszta levegőt és a puszta természeti értékeit megőrizve többszörösére növekedett a régi magyar haszonállatok (szürke marha, nóniusz ló, hortobágyi racka, mangalica, házi bivaly) hortobágyi állománya. Itt – Magyarország és Európa legnagyobb ellenőrzött ökológiai területén – található a magyar természetvédelem génbanki állatállományának több mint fele.


2

Fontos, hogy megbecsüljük és közkinccsé tegyük a több emberöltőre visszatekintő, mintegy kétszáz pásztordinasztia emlékeit, hagyományait. Állandó turisztikai bemutatóhelyeinken, valamint tavasztól advent beköszöntéig az egész évet felölelő rendezvénysorozaton kicsik és nagyok egyaránt megismerkedhetnek mindennapjaikat élő pásztorainkkal, viseletükkel, hagyományaikkal, ételeikkel, zenéjükkel és táncaikkal, illetve a pásztorkodáshoz kapcsolódó kézműves mesterségekkel.

Valóban létező, élő értékeket őrzünk. Öreg pásztoraink mellett a legifjabb generáció is szép számban képviselteti magát, hiszen kisbojtárjaink apáiktól, nagyapáiktól tanulták meg a természet, az állatok szeretetét és tiszteletét.

 

2

 

Kiállítási, bemutató- és vendéglátóhelyeinket, valamint a pásztorhagyományok ápolását szolgáló rendezvényeinket évente növekvő létszámú vendégsereg keresi fel.
A világ ezen apró, de híres szeglete 2008-ban hatalmas elismerést kapott Európától. Hortobágy 21 hazai pályázó közül nyerte el a “Magyarország legjobb, élő hagyományokat őrző desztinációja” és a „Kiváló Európai Desztináció (EDEN)” megtisztelő címeket.

 

Pusztai Állatpark – régi magyar háziállatainkért

A Pusztai Állatparkot 1997-ben a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft azért hozta létre egyrészt, hogy bemutassa régi magyar háziállatainkat, másrészt pedig, hogy elősegítse ezen fajták fenntartását, népszerűsítését hazánkban. Tehát aki ide belép, az nemcsak közelebbi kapcsolatba kerülhet az erdélyi kopasznyakú tyúkokkal, a parlagi kecskékkel és szamarakkal, rackákkal és mangalicákkal, hucul lovakkal, magyar szürke marhákkal, a dagonyázó házi bivalyokkal, és a többi jószággal, hanem hozzá is járul ezek tenyésztéséhez. Az állatsimogatóban a gyerekek a bárányokkal, kecskegidákkal, szamarakkal, szamárcsikóval ismerkedhetnek és zoo-csemegével etethetik őket. A puszta konyhájában, a vasalóban bográcsos ételek főzésre van lehetőség, kicsi szekérrel pedig ki-ki maga után húzhatja gyermekét a park területén. Jeles ünnepnapok a Pusztai Állatparkban: húsvét, pünkösd szombatján az Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó, „A pusztáról sző mesét az éj” – Szent Iván-éjszaka. Pusztai virtusokból összeállított kalandnapunk nagy siker felnőttek és gyerekek körében egyaránt. A hortobágyi puszta varázsa, Európában egyedülálló tágassága, ezernyi színe, árnyalata, másutt nem látható jelenségeinek tömege régóta hívja fel magára az írók, költők, képzőművészek figyelmét. Milyen igaza van az írónak, amikor a Hortobágy pásztornépének, jószágvilágának egyediségét hangsúlyozza. Ma már tudjuk, nemcsak hazánkban, de a világon sincs párja ennek a különleges együttesnek, amit pusztának nevezünk. Az 1973-ban megalakult Hortobágyi Nemzeti Park ma az emberiség kulturális Világörökségének részévé vált. Kedves kötelességünk tehát mindazokat az értékeket az idelátogatóknak bemutatni, amelyek a hortobágyi pusztát leginkább jellemzik.

Bővebben: www.pusztaiallatpark.hu 

 

Nyitva tartás:

November 1. – Március 14.: minden nap 10.00 -14.00
Március 15. – Október 31.: minden nap 09.00 – 18.00 

 

Belépőjegy árak:

Felnőtt: 600 Ft
Gyerek (5-14 éves korig): 300 Ft
Nyugdíjas/diák, mozgáskorlátozott: 300 Ft

 

Előzetes bejelentkezéshez kötött programok:

Pusztai virtusok: 200 Ft/fő
Szakvezetés: 300 Ft/fő
Kézműves foglalkozás gyerekeknek: 200 Ft/fő


 

fogat

Mátai Ménes – A magyar lótenyésztésért 1671 óta

A Hortobágy Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű füves pusztája, természeti adottságai kedveznek a mai napig megőrzött külterjes állattartásának. 1999 óta Hortobágy kultúrtáj kategóriában a Világörökség része, mely megőrizte legeltető állattartását, régi magyar haszonállatait és az állatokat őrző és gondozó pásztorság hagyományait.

Mintegy másfél órás pusztai fogatozásunk során a puszta ma is élő természeti és kultúrtörténeti értékeit, pásztorhagyományait szeretnénk bemutatni, kikapcsolódást nyújtva az idelátogatók számára az egyedi szépségű, sajátos hangulatú tájban. Vendégeink megismerhetik a hagyományos legeltető állattartást rackanyájjal, szürke marha gulyával, ménessel, mangalica kondával, bivaly gulyával. A csikósbemutató közben rácsodálkozhatnak a csikósok és lovaik közti tökéletes összhangra, eléjük tárul Petőfi ismert verssora „a szekérrel a négy ökör lassacskán ballagott”. Megfigyelhetik a pásztorok viseletét, munkaeszközeit, munkájukat, és a pusztára jellemző pásztorépítményeket a „seggen ülő” hodályt, a gémeskutat, a karámot, a vasalót. A program befejeztével az érdeklődők meglátogathatják a ménes istállóit, K. Nagy József nádudvari fazekasmester műhelyét, aki a feketekerámia-készítés fortélyait mutatja be, a szekér kiállítást hagyományos szekerekkel és fogatokkal, a bognár-, és kovácsműhelyt. Vendégeink megpihenhetnek a ménes központi istállójától üvegfallal elválasztott, ezért különlegességnek számító Nyerges presszóban, mely rendezvények szervezésére is kiválóan alkalmas.

 

5

6

Pusztai fogatozás

Március 15-től október 31-ig naponta

Indulási időpontok:

2016. március 15-31. és október 17-31.: 10.00, 12.00, 14.00 óra

2015. április 01 - október 16: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00 óra

A 10.00, 12.00, 14.00 órai program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul.

A 16.00 órai program minimum 10 fő jelentkezése esetén indul.

Indulás helyszíne: Mátai Ménes

Időtartam: 1,5 óra

 

Belépőjegy árak:

Felnőtteknek: 2.600-Ft/fő

Gyermekeknek: 1.400-Ft/fő (6 és 18 év között), 6 év alatt ingyenes (egyéni vendégek esetén)

Programjainkat az időjárás függvényében tartjuk meg!

Csoportok részére előzetes, írásos bejelentkezés szükséges!

Érdeklődni:

Telefon: 06 70 492-7655

E-mail: Diese E-Mail-Adresse ist gegen Spambots geschützt! JavaScript muss aktiviert werden, damit sie angezeigt werden kann.

 

Hortobágyi CsárdaHagyomány, természetesség, nemes egyszerűség, pusztai ízek

Több mint 300 éve várja az utazókat az egykori Sóút mellett, a Kilenclyukú híd tövében ez a gyönyörű, nemrégiben felújított műemléképület, mely a világörökség részét is képezi.

Történetét, a vándorok életét, a pusztát felfedező nagyjaink alakját bemutató kiállítás látható az egykori vendégszobákban. Az ivóban hagyományos pásztorételeinket és a pusztában termett alapanyagokból – szürke marhából, rackából, gyöngytyúkból, mangalicából, halakból – sütött-főzött ínyencségeket kínálunk, melyeket jóféle magyar pálinkákkal és borokkal kísérhet az utazó.

A csárda tárt kapukkal fogadja az arra járót, családokat, barátokat, összeházasodni vágyókat, kicsi és nagy csoportokat akár 250 főig. A terasz, a tornác, a csárdakert és természetesen az épület belső terei is különleges hangulatot árasztanak. Egész évben érdemes betérni, a téli zord idő is barátságossá válik a gyönyörű és meleg cserépkályhák, levesek és tüzesítő italok társaságában.

 

Nyitva tartás:

2016. január 4. – március 31.: 11.00-16.00
2016. április 1. – május 31.:  10.00-20.00
2016. június 1. – augusztus 31.:  10.00-22.0
2016. szeptember 1. – október 31.: 10.00-20.00
2016. november 1. – december 20.: 10.00-16.00

 

 

 

 

 

 

csárda